Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Hezký pátek! Dneska mám pro vás první vánoční recept. Já strašně ráda peču cukroví, ale nejsem ten typ, který se s ostatními předhání v počtu druhů. Podle mě stačí udělat tři čtyři opravdu dobré, protože kdo to má pak během svátků všechno sníst?! Takže letos upečte jen pár nejoblíbenějších druhů a s úklidem to taky moc nepřehánějte! Pozvěte k sobě své přátele na vánoční večírek a udělejte si to prostě hezký. Vánoce jsou o setkávání – a to nejen s troubou, pračkou a hadrem. 😉

Moje vanilkové rohlíčky jsou opravdu křehké! Já vím, že to říká každý o těch svých, ale tyhle se vážně skoro rozpadají a nepotřebují ani odležet!

Na 3 plechy
Doba přípravy: 15 minut těsto + 12 hodin odležení + 7-10 minut pečení

300 g prosáté hladké mouky
300 g vychlazeného másla
300g najemno namletých vlašských ořechů
100 g prosátého cukru moučka
1 žloutek
domácí vanilkový cukr na obalení

1. Většinou si těsto připravuju už v pátek v noci, abych pak mohla hned v sobotu dopoledne péct. Mouku, ořechy a cukr si nasypu do hnětací mísy. Přidám na kostky nakrájené máslo a jeden žloutek a hnětu v robotu, dokud mi nevznikne hezky pevné těsto. (S ručním zpracováním těsta bohužel nemám zkušenosti, ale určitě to hravě zvládnete). Těsto zabalím do fresh folie a nechám ho odpočinout v lednici přes noc.

2. Druhý den ráno předehřeju troubu na 170 °C a lehce si vymažu plech máslem (můžete také vyložit pečicím papírem). Pak se pustím do rohlíčků. Uloupnu si vždycky kousek těsta a zbylé vrátím do lednice, aby zůstalo studené. Vyválím si tenký váleček a odkrajuju z něj malé kousky, ze kterých tvaruju rohlíčky.

3. Když mám plech plný, vložím ho do vyhřáté trouby a rohlíčky peču zhruba 7-10 minut. Těm prvním to vždycky trvá déle, ale ty další jsou už pak raz dva.

4. Upečené rohlíčky opatrně sundám z plechu a obalím je v domácím vanilkovém cukru. Uchovávám je v krabici s víkem na chladném a „bezpečném“ místě!

Jak na domácí vanilkový cukr?
Půl kila prosátého cukru promíchám s jedním na kousky nakrájeným vanilkovým luskem a nechám odležet v nádobě s víkem. Cukr je připravený po zhruba 10 hodinách.

1449219574692

6 komentářů k “Vanilkové rohlíčky

  1. Tak dnes jsem je vyzkoušela. Chuťově jsou vynikající, ale bohužel se mi v troubě hodně roztekly i když jsem u druhého plechu zvyšila teplotu 🙂 Tak ze zbylého těsta uděláme kolečka:-)

  2. Chuťově moc dobré, ale jak píše Lucka, tvar se trochu „rozteče“ a ty naše jsou ještě extrémně křehké.

  3. Dobrý den, rohlíčky jsem dneska pekla, a to naprosto přesně podle receptu. Bohužel těsto mi úplně, tedy skoro vůbec, nevyhovovalo. Při pečení nedrželo tvar, docela hodně se rohlíčky „rozlily“ a hodně se pak rohlíčky lámaly. 🙁

  4. Dobrý den a děkuji za tento recept. Loni jsem pekla a syn si je naprosto oblibil tak je letos peču zase a už se na ně těšíme. Loni jsem je pekla ve stresu a celkem dost se jich rozpadlo. Letos je peču v naprostém klidu a jsou dokonalé:-). Mějte se krásně a ať se Vám daří.

  5. Vynikající. S testem se musí pracovat ryhle a v troubě se trochu roztecou, ale chuť je nepopsatelna. Díky nim si o vánocích musím při běhu přidávat kilometry.

  6. Rohlíčky jsou báječné. Opravdu se rozpadají, jen často dříve, než na jazyku 🙂 Avšak nevadí, pečení a tento čas si stejně užívám!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *